Zeamă moldovenească cu tăieței – gustul care nu se uită…

noiembrie 30, 2017

Ușoară, hrănitoare și acrișoară zeama de găină este cunoscută din bătrâni ca leac natural împotriva gripei sau răcelii, dar și e perfectă pentru mahmureală. Vă prezentăm o rețetă simplă dar foarte delicioasă de zeamă care va fi îndragită de întreaga familie.

Ingredients

1 kg Carne de pui
2 bucăți Ceapă
1 bucată Morcov
10 g Leuștean
20 g Cimbru
30 g Pătrunjel
50 ml Borș acru
100 g Făină
1 bucată Ou
10 ml Ulei rafinat
100 g Smântână

Instructions

  1. Carnea de pui se pune într-o cratiță cu apă clocotită și se fierbe pentru 5 minute, după care se scoate, se trece prin jet de apă, se pune într-o cratiță cu apă curată, rece și se pune la fiert alături de două bucăți de ceapă curățate și puțină sare.
  2. Când apa începe să fiarbă se reduce focul și se strânge spuma care se crează la suprafață. Se fierbe carnea 90-120 minute sau până cade de pe os.
  3. Între timp se pregătesc tăiețeii, pentru care se amestecă un gălbenuș cu puțină sare și ulei în care se adaugă făină până obținem un aluat foarte tare. Aluatul se împarte în patru bucăți, se pudrează cu făină și se întinde cu ajutorul unui făcăleț până obținem o foie foarte subțire (cu cât mai subțire cu atât mai bine), și se lasă pe masă pentru 15-20 minute să se usuce. După ce se usucă se taie fâșii a câte 5 cm și se taie tâiețeii cât mai subțire posibil.
  4. După ce carnea a fiert se scoate din supă și se adaugă morcovul tăiat rondele și se fierbe pentru 5 minute după care se adaugă tăiețeii, leaușteanul și cimbru și se mai fierbe 5 minute, se stinge sursa de căldură și se asezonează cu sare și borș acru după gust. Se servește cu smântână și pătrunjel tocat.
  5. Savurați cu plăcere!

0 comments