E mai mult decat un cozonac, e o explozie de arome si culori de care imediat te vei indragosti!

ianuarie 4, 2021

În caz că nu știi ce gustoșenii poți pregăti dintr-un simplu aluat pe bază de lapte, atunci poți încerca această rețetă ce îl va face mai special datorită adaosului de cacao în unul din cele două părți din aluat. Acestea sunt rulourile cu umplutură din picături de ciocolată și cremă de iaurt cu zahăr pudră ce se vor găti în cuptor până vor da naștere unui superb cozonac ce va fura privirile oricui. Textura mega pufoasă și moale în asociere cu gustul lui divin va convinge orice gospodină să repete această rețetă genială, poate chiar veți opta pentru un asemenea deliciu când se apropie sărbătorile.

Ingredients for Aluat

500 ml Lapte
200 g Zahăr
15 g Drojdie uscată
1 bucată Ouă
1 bucată Gălbenuș de ou
1 lingură Ulei rafinat
10 g Zahăr vanilat
50 g Unt

Ingredients for o jumătate din aluat

20 g Cacao
10 ml Lapte

Ingredients for Umplutură

150 g Iaurt (la temperatura camerei)
2 linguri Zahăr pudră
50 g Ciocolată cu lapte

Instructions

  1. Pentru aluat: într-un bol turnați 500 ml de lapte, puneți 15 g de drojdie, 200 g de zahăr și amestecați bine cu un tel. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați pentru 15 min. Apoi adăugați 1 ou, 1 gălbenuș, 10 g de zahăr vanilat, 1 lingură de ulei, 50 g de unt topit și amestecați bine. Turnați compoziția obținută în bolul cu 900 g de făină și frământați bine aluatul. Împărțiți aluatul obținut în 2 părți egale și le puneți în 2 boluri diferite. Amestecați 20 g de cacao cu 10 ml de lapte și încorporați amestecul în primul aluat. Acoperiți bolurile cu o folie alimentară și lăsați la crescut pentru 40 min.
  2. Transferați aluatul alb dospit pe masa de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Luați prima bucată și cu un sucitor întindeți o foaie de aluat de mărime mică.
  3. Într-un bol amestecați 150 g de iaurt cu 2 linguri de zahăr pudră. Ungeți foaia de aluat cu 2 linguri din amestecul obținut. Faceți câteva tăieturi pe ½ din foaia de aluat, dar nu până la capăt și rulați. Procedați la fel cu restul aluatului alb. Ungeți tava de copt cu unt și presărați cu făină. Puneți primul rulou alb în tavă.
  4. Transferați aluatul cu cacao pe masa de lucru și îl frământați puțin. Împărțiți aluatul în 8 bucăți egale. Modelați fiecare bucată în formă de bilă. Întindeți prima bilă cu un sucitor de bucătărie. Pe ½ din foaie puneți câteva picături de ciocolată și faceți câteva tăieturi pe a doua jumătate. Rulați foaia de la picăturile de ciocolată spre tăieturi. Puneți ruloul în tavă, lângă cel alb și continuați la fel, urmând un rulou alb. După ce a rămas 1 foaie albă și una de cacao, le stratificați, puneți deasupra ciocolată și rulați ca restul rulourilor, apoi rulați spre interior îl puneți în centru.
  5. Acoperiți tava cu o folie alimentară și lăsați la dospit pentru 20 min. Apoi ungeți toată compoziția din tavă cu amestecul din iaurt și pudră care a rămas și adăugați un gălbenuș de ou. Dați tava la cuptor pentru 40 min la 180℃.
  6. Savurați cu plăcere!

0 comments