Un desert fascinant, ce va rămâne în memoria tuturor pentru mult timp – tort “Spartak”!

ianuarie 10, 2019

Tortul “Spartak” este o combinație armonioasă de blaturi gingașe de miere și ciocolată, îmbibate cu cremă fiartă, care îi oferă tortului un gust unic. Acest desert este ușor de realizat și cu toate că este un tort ieftin, acesta este foarte gustos și impresionează atât prin simplitate, cât și originalitate.

Ingredients for Blat

350 g Făină
150 g Zahăr
30 g Cacao
2 bucăți Ouă
5 g Bicarbonat de sodiu
5 g Praf de copt
70 g Miere de albine
100 g Unt

Ingredients for Cremă

600 ml Lapte
130 g Zahăr
200 g Unt
2 bucăți Ouă
10 g Zahăr vanilat
30 g Amidon
100 g Miez de nucă

Ingredients for Glazură

50 g Unt
100 g Zahăr
50 ml Lapte
30 g Cacao

Instructions

 1. Preparați blatul: amestecați făina cernută cu cacao și praful de copt, amestecați bine și puneți masa într-o parte. Puneți untul într-un bol, adăugați mierea și zahărul.
 2. Puneți bolul la bain-marie și amestecați până veți obține o masă omogenă. Adăugați ouăle, amestecând continuu. Presărați bicarbonatul de sodiu, amestecați bine și fierbeți masa timp de 10 minute, amestecând.
 3. Luați masa obținută de la bain-marie și amestecați-o cu masa de făină și cacao. Amestecați bine cu o lingură de lemn, acoperiți cu o folie de plastic și dați aluatul la frigider pentru 15-20 de minute. Împărțiți aluatul rece în 6 bucăți egale.
 4. Între timp preparați crema: într-un bol amestecați laptele cu amidonul. Separat în alt bol bateți bine ouăle cu zahărul și zahărul vanilat. Într-o cratiță la foc mic turnați amestecul de lapte cu amidon și compoziția de ouă bătute.
 5. Amestecați bine și fierbeți compoziția până se va îngroșa. Luați crema de pe foc, puneți-o într-un bol,acoperiți-o cu folie de plastic și dați-o la rece, ca să se răcească complet.
 6. Puneți o biluță de aluat pe o hârtie de copt și întindeți-o într-un dreptunghi cu dimensiunea (28x20 cm) și grosimea de 2 mm. Puneți foaia într-o tavă de copt și înțepați toată suprafața aluatului cu o furculiță. Coaceți pe rând foile în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180°C, timp de 5-7 minute fiecare. Lăsați foile să se răcească.
 7. Puneți untul într-un bol și bateți cu mixerul timp de 5 minute. Adăugați treptat câte o lingură de cremă rece și bateți până obțineți o cremă fină.
 8. Asamblați tortul: pe un platou puneți primul blat, ungeți-l deasupra cu cremă și presărați cu nuci tocate. Procedați astfel cu toate blaturile până finisați. Nu ungeți ultimul blat cu cremă. Ungeți doar părțile laterale. Dați tortul la rece pentru 1 oră.
 9. Preparați glazura: Într-o cratiță puneți zahărul, cacaoa și laptele, amestecați bine și puneți masa la foc. Aduceți la fierbere, amestecând continuu și fierbeți timp de 2 minute după ce va începe să fiarbă, opriți focul, adăugați untul, amestecați bine și lăsați glazura să se răcească.
 10. Turnați glazura rece deasupra tortului și nivelați. Dați tortul la frigider pentru minim 10 ore sau peste noapte, ca să se îmbibe bine.
 11. Savurați cu plăcere! Ntă: La dorință puteți decora părțile laterale cu fărâmituri de blat, însă nouă ne place să tăiem părțile laterale și să se vadă frumos rândurile de blaturi și cremă.

0 comments