Tort Tabla de Sah – un desert de nota 10!

iunie 4, 2019

Vă prezentăm un tort frumos, cu o structură internă specială, în formă de tablă de șah și o decorare foarte originală. Este preparat dintr-o bază de ciocolată, o cremă delicată cu aroma biscuiților Oreo și un decor foarte original. Este un desert care va intriga cu siguranță invitații dumneavoastră. Încercați să-l preparați și voi, veți primi numai laude atât pentru aspect, cât și pentru gustul unic al acestui tort!

Ingredients for Blat

130 g Făină
40 g Cacao
13 bucăți Biscuiți oreo
180 g Zahăr
4 bucăți Ouă
50 ml Apă fierbinte
50 ml Ulei rafinat
8 g Praf de copt
8 g Zahăr vanilat
1/3 linguriță Sare

Ingredients for Cremă

13 bucăți Crema de la biscuiți oreo
100 g Mascarpone
200 g Cremă de brânză Philadelphia
500 ml Frișcă lichidă 33%
1 linguriță Esență de vanilie
100 ml Lapte
12 g Gelatină
125 g Iaurt grecesc
70 g Ciocolată albă
100 g Zahăr

Ingredients for Decor

1 lingură Cacao
80 g Ciocolată neagră 55%

Ingredients for Însiropat

40 ml Sirop de caramel (apă cu zahăr, sau suc)

Instructions

 1. Preparați blatul: separați biscuiții oreo de cremă și-i fărâmițați într-un robot de bucătărie, până obțineți fărâmituri. Într-un bol puneți făina, pudra de cacao, praful de copt, biscuiții sfărâmițați și amestecați bine.
 2. Separați albușurile de gălbenușuri. Într-un bol puneți albușurile, sarea și le bateți până devin spumă, apoi adăugați treptat 50 g de zahăr și mixați până devine o bezea tare.
 3. Separat în bolul cu gălbenușuri adăugați treptat apa fierbinte și mixați până se triplează în volum. Apoi adăugați treptat 130 g zahăr, zahărul vanilat și mixați bine până se deschid la culoare. Adăugați treptat albușurile bătute și amestecați ușor cu spatula. Cerneți amestecul de făină cu cacao și amestecați bine până încorporați toată făina.
 4. La final adăugați uleiul, amestecați bine și turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt cu diametrul (20 cm), nivelați și dați la cuptorul încins la temperatura de 180°C, pentru 30 de minute. Lăsați blatul la răcit pe un suport de sârmă, apoi îl tăiați în două foi cu grosimea de 2 cm.
 5. Lăsați o foaie de blat întreagă. Iar din a doua foaie de tort îndepărtați partea de sus. Decupați o foaie de blat în 6 cercuri cu grosimea de 1,5cm (cel mai ușor e să decupați dintr-o foaie un cerc de 20 cm, apoi decupați cu 1,5 cm mai puțin, și tot așa până obțineți 6 cercuri).
 6. Preparați crema: puneți într-o cratiță ciocolata albă, crema de la biscuiții oreo, 75 ml de frișcă lichidă și puneți la foc mic până se topește toată ciocolata. Separat într-un bol puneți brânza mascarpone, crema de brânză philadelphia, iaurtul natural, esența de vanilie și mixați la viteză mică. Adăugați treptat 50 g de zahăr și mixați până obțineți o cremă fină.
 7. În cratița cu amestecul cald de ciocolată topită adăugați gelatina hidratată în lapte și amestecați. Adăugați amestecul de ciocolată cu gelatină peste crema de mascarpone și mixați.
 8. Separat într-un bol bateți 425 ml de frișcă lichidă rece cu 50 g de zahăr până devine pufoasă. Adăugați treptat frișca bătută la cremă și amestecați până se încorporează toată frișca.
 9. Asamblați tortul: pe un platou într-un inel detașabil taptetat cu folie acetat, puneți blatul întreg și-l însiropați cu siropul de caramel (sau apă cu zahăr, suc). Distribuiți un strat fin de cremă, apoi puneți atent 3 cercuri decupate din blat și le umpleți cu cremă (cu ajutorul unui sac de patiserie).
 10. Puneți celelalte 3 cercuri de blat, la fel le umpleți cu cremă, nivelați excesul de cremă, turnați crema rămasă și nivelați bine. Acoperiți tortul cu folie de plastic și dați la rece pentru minim 8 ore, sau cel mai bine peste noapte.
 11. Scoateți tortul din inelul detașabil, înlăturați folia acetat și decorați în felul următor: puneți pe toată suprafața tortului fâșii lungi de hârtie cu lățimea de circa 1,5- 2 cm și luați câte una, peste o fâșie, în felul acesta procedați și în direcția perpendiculară.
 12. Atent presărați cu cacao și scoateți atent toate fâșiile. Apoi pătratele pudrate cu cacao le acoperiți atent cu fâșii de hârtie și presărați încă odată cu cacao, astfel veți obține tabla de șah.
 13. Tăiați o fâșie din hârtia de copt cu dimensiunea de înălțimea tortului. Topiți ciocolata la baia de aburi, lăsați ciocolata să se răcească puțin și turnați peste fâșia de hârtie de copt.
 14. Cu o paletă distribuiți ciocolata topită într-un strat subțire. Lăsați să se răcească pentru 5 minute, apoi puneți fâșia împrejurul tortului. Dați tortul la rece până se întărește bine ciocolata, pentru circa 15 minute. Apoi puteți înlătura hârtia de copt.
 15. Savurați cu plăcere!

0 comments