Simit- covrigi turcești cu susan – rețetă de patiserie!

februarie 13, 2018

Denumirea de SIMIT vine din arabă – SAMID – care înseamnă pâine albă sau făină măcinată foarte fin. Acești covrigi se găsesc la fiecare colț de stradă în Istanbul, unde vânzătorii strigă cât îi ține gura „taze simit” și „sicak simit” – covrigi proaspeți, covrigi fierbinți. Sunt crocanți la exterior și foarte fini în interior. Un mare plus are că reteța este de post, astfel îi puteți găti oricând doriți.

Ingredients

250 g Făină
10 g Zahăr
15 ml Ulei de masline
120 ml Apă
0,5 linguriță Sare
5 g Drojdie uscată
200 g Semințe de susan
20 g Miere de albini

Instructions

  1. Cerneți făina într-un bol și adăugați drojdia uscată, sarea, zahărul, amestecați cu o lingură. Apoi adăugați apa călduță și amestecați bine, adăugați uleiul și iar amestecați. Scoateți aluatul pe planul de lucru pudrat cu făină și frământați 10 minute, până obțineți un aluat neted și nelipicios. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei și lăsați la dospit 20 de minute.
  2. După acest timp tăiați aluatul în 4 părți egale și formați baghete mici. Puneți baghetele pe un platou, acoperiți cu prosop și lăsați la dospit 10 minute. Apoi le ungeți cu ulei de măsline și le mai lăsați încă 10 minute.
  3. Fiecare bucată o modelați ca o funie de cca 60 cm lungime, pe care o îndoiți astfel încât capetele să se atingă. Răsuciți funia de aluat în direcția opusă, pentru a crea modelul împletit specific covrigului turcesc. Sigilați bine covrigii, apoi îi scufundați bine în apă cu miere și îi treceți prin susan. Puneți covrigii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați la crescut în cuptorul încins la 35°C, pentru 15 minute. Apoi scoateți tava și lăsați pe masă la răcit 10 minute. Încălziți cuptorul la temperatura de 250°C și coaceți covrigii timp de 8- 10 minute, până se rumenesc.
  4. Savurați cu plăcere!

0 comments