Pregătește pentru masa de Paști cel mai arătos și pufos cozonac de casă!

aprilie 4, 2018

Dacă în fiecare an preparați pentru masa de Paști, cozonacii tradiționali, noi venim de data aceasta cu o rețetă de cozonac Craffin. Acest cozonac este foarte pufos, aromat și extrem de delicios. Uimește oaspeții cu un cozonac deosebit, vă garantăm că veți fi în centru atenției cu această coptură.

Ingredients

350 g Făină
80 ml Lapte
6 g Drojdie uscată
80 g Zahăr
0,5 linguriță Sare
1 bucată Ou
2 bucăți Gălbenușuri de ou
165 g Unt
30 ml Suc de portocală
5 g Coajă de portocală
1 linguriță Esență de vanilie
0,5 linguriță Nucșoară
100 g Fructe uscate
50 g Fulgi de migdale

Instructions

  1. Într-un bol puneți laptele cald, drojdia, 10 g zahăr, amestecați bine și lăsați să stea 10 minute. În alt bol puneți oul, gălbenușurile, 70 g zahăr și amestecați bine cu o furculiță. Cerneți făina într-un bol mare, adăugați sarea și faceți o adâncitură în mijloc. Turnați amestecul de drojdie activată, amestecul de ouă cu zahăr, sucul de portocale și începeți să amestecați cu o lingură de lemn.
  2. Adăugați 40 g de unt topi, coaja rasă de portocală, esența de vanilie și continuați să amestecați. Frământați aluatul până se desprinde de pereții vasului și de mâini, apoi puneți aluatul într-un bol, acoperiți cu un prosop sau folie alimentară și lăsați la dospit pentru o oră, sau până când se dublează în volum.
  3. Împărțiți aluatul în trei bucăți, una mică de 80 g și celelalte două bucăți să fie egale. Fiecare bucată o formați într-o biluță, acoperiți biluțele de aluat cu un prosop și lăsați 10 la odihnit. Pe planul de lucru pudrat cu puțină făină întindeți cu sucitorul biluța de aluat, într-o foaie foarte subțire.
  4. Ungeți foaia pe toată suprafața cu un moale (la temperatura camerei), presărați cu puțină nucșoară măcinată, repartizați uniform fructele uscate, fulgii de migdale mărunțiți și rulați atent, până obțineți un rulou. Lăsați la odihnit ruloul, până faceți și celelalte două.
  5. Tăiați ruloul în jumătate pe lung, dar nu până în capăt și rulați bine, până îi dați forma unei brioșe. Puneți cozonacul într-o formă de copt (cu diametrul de 12 cm), tapetată cu hârtie de copt, procedați la fel și cu ceilalți doi cozonaci și-i lăsați la crescut 1 oră.
  6. Dați cozonacii la cuptorul încins la temperatura de 200°C, pentru 10 de minute, apoi acoperiți cu folie de aluminiu, micșorați temperatura la 180°C și mai coaceți încă 25 de minute. Scoateți cozonacii din forme și îi lăsați la răcit pe un suport de sârmă.
  7. Savurați cu plăcere!

0 comments