Prajitura de casa Kati, cu foaie sfaramata – cea mai renumita si delicioasa reteta ungureasca!

iunie 5, 2019

Prăjitura Kati, este cea mai preferată încă din copilărie. Cu siguranță ați gustat-o și voi măcar o dată. Este o prăjitură cu foi foarte fragede, iar crema delicioasă se aseamănă cu salamul de biscuiți, se combină perfect cu stratul de bezea elvețiană. Această prăjitură se prepară simplu și este nemaipomenit de delicioasă.

Ingredients for Foi

600 g Făină
250 g Unt
160 g Zahăr pudră
4 bucăți Gălbenușuri de ou
100 ml Lapte
1 priză Sare
1 linguriță Zahăr vanilat

Ingredients for Stratul de bezea

200 ml Apă
60 g Zahăr
1 linguriță Esență de vanilie
50 ml Rom
50 g Cacao
160 g Gem de caise
250 g Unt
80 g Zahăr pudră

Ingredients for Decor

4 bucăți Albușuri de ou
170 g Zahăr
1 plic Zahăr vanilat

Instructions

 1. Într-un bol puneți făina cernută, zahărul pudră, zahărul vanilat, sarea și untul cubulețe foarte rece. Amestecați până obțineți un aluat nisipos. Adăugați gălbenușurile, lapte și adunați presând ușor tot aluatul formând o bilă. Înveliți aluatul într-o folie de plastic și dați la rece pentru 30 de minute.
 2. Împărțiți aluatul în 3 bucăți egale, de aproximativ 400 g și le întindeți direct pe hârtia de copt astfel încât să obțineți pătrate de circa 30×30 cm. Coaceți foile la cuptorul preîncălzit la temperatura de 170°C, pentru 8-10 minute.
 3. Luați o foaie coaptă și o sfărâmați (ea va ajunge în cremă, de aceea se numește prăjitură cu foaie sfărâmată).
 4. Preparați crema: puneți la fiert 200 ml apă cu 60 g zahăr tos și fierbeți un sirop. Nu trebuie fiert mult, doar 3-4 minute. Apoi adăugați pudra de cacao, esența de vanilie, amestecați și luați de pe foc.
 5. Adăugați gemul de caise și romul. Amestecați cu un tel până se omogenizează și adăugați foaia sfărâmată.
 6. Separat bateți untul moale până se spumează bine, adăugați zahărul pudră și adăugați treptat câte o lingură din compoziția cu cacao și rom, amestecând cu o paletă (sau cu mixerul în reprize scurte a câte 2-3 secunde).
 7. Preparați bezeaua: puneți cele 4 albușuri nebătute împreună cu zahărul și zahărul vanilat într-un bol la baia de aburi. Amestecați compoziția până ce ajunge la temperatura de 75°C.
 8. Luați de pe foc și bateți spumă până ce se răcorește și obțineți o bezea tare și lucioasă (cca. 10-15 minute). După răcorirea ei puteți trece la ornarea prăjiturii.
 9. Asamblați prăjitura în mai multe straturi: primul strat este o foaie din aluat fraged. Apoi distribuiți crema cu cacao și foaie sfărâmată.
 10. Deasupra așezați a doua foaie fragedă, peste care întindeți cu grijă bezeaua. După ce ați netezit-o o puteți decora cu o furculița. Dați la rece pentru 8 ore, sau cel mai bine peste noapte.
 11. Decorați prăjitura cu ciocolată rasă și savurați cu plăcere!

0 comments