O rețetă delicioasă, rapidă și ușor de făcut – Gomboți cu prune (găluște cu prune)!

august 30, 2018

Rețeta de găluște cu prune sau de gomboți cu prune este una foarte populară. O mâncam cu mare poftă în copilărie. Este un desert foarte delicios și se prepară foarte simplu. Prunele îmbrăcate în aluatul de cartofi cu făină și tăvălite prin pesmetul rumen și aromat, fac acest desert minunat. Merită să încercați și voi, o să vă îndrăgostiți de acest desert!

Ingredients

20 bucăți Prune
600 g Cartofi
350 g Făină
2 bucăți Ouă
2 lingurițe Sare
2 bucăți Baton de scorțișoară
120 g Zahăr
100 g Zahăr
100 g Unt
1/2 linguriță Praf de scorțișoară

Instructions

  1. Curățați cartofii, îi tăiați bucăți mari și îi puneți la fiert în apă cu ½ linguriță de sare. Adăugați bețele de scorțișoară și ferbeți cartofii până sunt gata. Scurgeți cartofii de apă, apoi îi pasați cu un blender vertical.
  2. Peste piureul de cartofi, adăugați ouăle, ½ linguriță de sare și făina. Amestecați cu o lingură de lemn, apoi frământați cu mâna. Aluatul pentru găluștele cu prune este unul moale și lipicios.
  3. Spălați prunele și scoateți sâmburii, astfel încât prunele să rămână întregi și le amestecați cu 2 linguri de zahăr.
  4. Cu mâinile înfăinate luați bucăți din compoziția de cartofi, aplatizați în palmă și puneți câte o prună în mijlocul lor. Ridicați marginile aluatului peste prună și strângeți formând o biluță rotundă.
  5. Puneți la fiert într-o cratiță 2 litri de apă rece cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să clocotească puneți câteva găluște, rând pe rând în ea. La început se duc la fund, este recomandat să amestecați ușor cu o paletă să nu se lipească de oală și găluștele se ridică singure la suprafață. Este indicat să nu aglomerați găluștele în oală, să le dați spațiu în timpul fierberii. Găluștele cu prune se fierb circa 10 minute la foc mic, fără capac.
  6. Între timp pregătiți pesmetul rumen: Într-o tigaie topiți untul, adăugați pesmetul și amestecați bine cu o spatulă. Prăjiți la foc mic acest pesmet până absoarbe tot untul topit și își schimbă culoarea, rumenindu-se. Spre final adăugați cele 100 g de zahăr, scorțișoara măcinată și amestecați puțin apoi luați tigaia de pe foc. Zahărul se caramelizează pe alocuri.
  7. După ce găluștele sunt fierte le scoateți cu o spumieră și le adăugați direct în pesmetul rumen, tăvălindu-le bine prin el, până sunt îmbrăcate uniform. Scoateți găluștele pe un platou și le serviți imediat.
  8. Savurați cu plăcere!

0 comments