Khachapuri tradiționale în 2 timpi și 3 mișcări – chiar mai bune decât pizza!

august 20, 2018

Khachapuri este o plăcintă tradițională georgiană, fiind una dintre mâncărurile preferate ale acestui popor. Această rețetă poate fi preparată în mai multe forme, atât rotundă și ovală, cât și plată sau în formă de turban împletit. Nu există o singură rețetă. În fiecare localitate, și tocmai în fiecare familie georgiană, există o modalitate unică de a pregăti acest fel de mâncare delicioasă.

Ingredients

550 g Făină
400 ml Lapte
115 g Unt
7 g Drojdie uscată
10 g Zahăr
7 ml Ulei rafinat
11 g Sare
500 g Cașcaval suluguni/ Cașcaval
250 g Brânză telemea
30 g Smântână
2 bucăți Ouă

Instructions

  1. Într-un bol adânc turnați laptele călduț, adăugați drojdia, zahărul, 1 lingură de făină ( 10 g), amestecați bine și lăsați pentru 10 minute. Apoi adăugați uleiul, 20 g de unt moale, 540 g de făină, sarea și frământați un aluat elastic și nelipicios. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați 30-40 de minute la odihnit.
  2. Între timp pregătiți umplutura: radeți cașcavalul și telemeaua prin răzătoare cu găuri mari. Puneți-le într-un bol și adăugați 1 ou, 70 g de unt moale și amestecați bine compoziția.
  3. Împărțiți aluatul în 5 bucăți egale. Întindeți fiecare porție de aluat într-un blat rotund de circa 5 mm grosime și aranjați pe acesta amestecul de brânză rasă (împărțiți și umplutura în 5 părți egale).
  4. Aduceți marginile de aluat la mijloc, faceți ca un coșuleț și lipiți bine marginile, apoi întoarceți turta și întindeți cu făcălețul într-un blat rotund. Ciupiți mijlocul turtei formând o gaură, astfel încât să îndepărtați aerul din interiorul acesteia. Aranjați turta în tava tapetată cu hârtie de copt.
  5. Ungeți turta cu smântână, apoi cu gălbenuș bătut și coaceți la cuptorul preîncălzit la temperatura de 200°C, timp de 8 minute. Apoi măriți temperatura cuptorului până la 230°C și coaceți-le încă timp de 5 minute, până se rumenesc.
  6. Scoateți khachapuri din cuptor și imediat le ungeți cu unt, astfel se vor înmuia și vor fi mai apetisante și mai delicioase. Savurați cu plăcere!

0 comments