Învârtită cu mac – o rețetă extraordinară preluată din caietul bunicii!

decembrie 12, 2017

Învârtită cu mac, mai este numită și desertul din copilărie. Este puhavă, dulce și foarte delicioasă. O puteți savura din plin la micul dejun cu o ceașcă de lapte. Mâncând o felie de învârtită o să vă retrageți pe câteva minute în copilărie, o să vă amintiți de clipele frumoase din acele timpuri minunate.

Ingredients

300 g Semințe de mac
450 ml Lapte
120 g Zahăr
1 bucată Albuș de ou
250 g Făină
0,5 linguriță Sare
7 g Drojdie uscată
20 ml Unt topit
1 bucată Gălbenuș de ou

Instructions

  1. Într-un bol cerneți făina, adăugăți drojdia, 20 g zahăr si sarea, amestecați cu o lingură. Turnați 150 ml lapte călduț și frământați 3 minute cu mâinile.
  2. Adăugăți untul topit și mai frământăți câteva minute până devine un aluat neted. Puneți aluatul în bol și acoperiți cu folie alimentară, lăsați la dospit 40 de minute, până se dublează în volum.
  3. Puneți la fiert 500 ml apă, când începe să fiarbă adăugați semințele de mac și lăsați să fiarbă 10 minute. Scurgeți macul de apă, prin sită.
  4. Puneți macul fiert înapoi în cratiță și turnați 300 ml de lapte, fierbeți până se absoarbe tot lichidul. Adăugați 100 g zahăr și amestecați bine. Dați la frigider pentru 10 minute.
  5. Când macul s-a răcit, adăugați albușul de ou și amestecați energic. Lăsați deoparte până întindeți aluatul.
  6. Pe masa presurată cu puțină făină, întindeți aluatul cu un făcăleț. Dați-i o formă dreptunghiulară. Cu o lingură repartizați macul pe toată suprafața și rotiți un rulou. Lăsați la crescut 30 de minute. Ungeți învârtita cu gălbenuș de ou și dați în cuptorul încins la temperatura de 180°C, timp de 30 minute.
  7. Savurați cu plăcere!

0 comments