Cozonac “Zebră” cu ciocolată- Nu ai mai mâncat așa bunătate până acum!

Preparation time
120 mins
Cooking time
50 mins
Difficulty
mediu
Serves
8 people
Meal course
Desert
Posted on
250,00 g
Făină
50,00 g
Zahăr
25,00 g
Drojdie de bere
2,00 bucăți
Gălbenușuri de ou
110,00 ml
Lapte
10,00 g
Zahăr vanilat
0,25 linguriță
Sare
2,00 g
Coajă de lămâie
125,00 g
Unt
25,00 g
Zahăr brun
75,00 g
Ciocolată neagră
15,00 g
Cacao
5,00 g
Scorțișoară
Cozonac “Zebră” cu ciocolată-  Nu ai mai mâncat așa bunătate până acum!

Acest cozonac este o gustoșenie culinară, cu un aspect elegant și frumos. Această rețetă are o metodă de preparare interesantă. Nu e nevoie să frămânți o oră ca să obții un cozonac pufos. Secretul este în timpul de dospire la temperatura camerei, dar și cel mai important să stea la dospit și în frigider.

  1. Drojdia puneți-o într-un bol și amestecați-o cu 50 ml de lapte călduț, 2 lingurițe de zahăr și 2 linguri de făină, amestecați până se face ca o smântână lichidă. Se acopera și se lasă la dospit 10 minute, la loc căldut.
  2. Într-un bol puneți făina și adaugați amestecul de drojdie, gălbenușurile, 50 g zahăr, sare, zahăr vanilat, coaja de lamâie, 60 ml lapte, 75 g unt și frământați un aluat moale care să nu se lipească de mâini. Acoperiți bolul cu aluat cu un prosop și lăsați la temperatura camerei 1 ora, până crește în volum de 2 ori. Apoi mai lăsați încă 1 oră la frigider.
  3. Între timp puneți la topit într-un bol la bain marie, untul, zahărul, ciocolata și scorțisoara. Amestecați și lăsați amestecul de ciocolată la răcit.
  4. Scoateți aluatul pe masa de lucru, frământați-l 2 minute și întindeți cu făcălețul o foaie dreptungiulară. Cu o perie ungeți cu apă marginele aluatului.
  5. Cu o lingură puneți umplutura și o întindeți uniform pe toată suprafața foii, mai puțin pe margini. Rulați foaia, apăsând ușor marginile, ca să nu iasă umplutura. Puneți aluatul într-o tavă și dați în congelator 20 minute.
  6. După ce cozonacul s-a întărit îl tăiați în jumătate pe lung și împletiți o cosiță, cu partea tăiată în sus. Puneți aluatul în tavă și lăsați-l la dospit 40 minute, până se dubleaza în volum.
  7. Coaceți cozonacul 50 minute la temperatura de 180°C.
  8. Savurați cu plăcere!

No comments yet, be the first to leave one!

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*