Cozonac “Zebră” cu ciocolată- Nu ai mai mâncat așa bunătate până acum!

decembrie 12, 2017

Acest cozonac este o gustoșenie culinară, cu un aspect elegant și frumos. Această rețetă are o metodă de preparare interesantă. Nu e nevoie să frămânți o oră ca să obții un cozonac pufos. Secretul este în timpul de dospire la temperatura camerei, dar și cel mai important să stea la dospit și în frigider.

Ingredients

250 g Făină
50 g Zahăr
25 g Drojdie de bere
2 bucăți Gălbenușuri de ou
110 ml Lapte
10 g Zahăr vanilat
0,25 linguriță Sare
2 g Coajă de lămâie
125 g Unt
25 g Zahăr brun
75 g Ciocolată neagră
15 g Cacao
5 g Scorțișoară

Instructions

  1. Drojdia puneți-o într-un bol și amestecați-o cu 50 ml de lapte călduț, 2 lingurițe de zahăr și 2 linguri de făină, amestecați până se face ca o smântână lichidă. Se acopera și se lasă la dospit 10 minute, la loc căldut.
  2. Într-un bol puneți făina și adaugați amestecul de drojdie, gălbenușurile, 50 g zahăr, sare, zahăr vanilat, coaja de lamâie, 60 ml lapte, 75 g unt și frământați un aluat moale care să nu se lipească de mâini. Acoperiți bolul cu aluat cu un prosop și lăsați la temperatura camerei 1 ora, până crește în volum de 2 ori. Apoi mai lăsați încă 1 oră la frigider.
  3. Între timp puneți la topit într-un bol la bain marie, untul, zahărul, ciocolata și scorțisoara. Amestecați și lăsați amestecul de ciocolată la răcit.
  4. Scoateți aluatul pe masa de lucru, frământați-l 2 minute și întindeți cu făcălețul o foaie dreptungiulară. Cu o perie ungeți cu apă marginele aluatului.
  5. Cu o lingură puneți umplutura și o întindeți uniform pe toată suprafața foii, mai puțin pe margini. Rulați foaia, apăsând ușor marginile, ca să nu iasă umplutura. Puneți aluatul într-o tavă și dați în congelator 20 minute.
  6. După ce cozonacul s-a întărit îl tăiați în jumătate pe lung și împletiți o cosiță, cu partea tăiată în sus. Puneți aluatul în tavă și lăsați-l la dospit 40 minute, până se dubleaza în volum.
  7. Coaceți cozonacul 50 minute la temperatura de 180°C.
  8. Savurați cu plăcere!

0 comments